Gyakori szívbetegségek

A magas pulzusszámról

Minek a tünete a magas pulzusszám szívelégtelenség esetén?

A szívelégtelenségben szenvedőnél a magas pulzusszám sokszor arra hívja fel a figyelmet, hogy a beteg állapota romlik. De ez a tünet más betegségre is utalhat, pl.: lázzal járó fertőző betegség. vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés. Ezeket a betegségeket is időben el kell kezdeni kezelni, mert ronthatják a beteg állapotát.

Ha szívelégtelenségben szenved, kötelező mindennap pulzust mérnie!

A rendszeres pulzusmérés minden szívelégtelenségben szenvedő számára lényeges. A testsúly és vérnyomás mellett a pulzust is mindennap ellenőriznie kell a betegnek. De nem mindegy, hogyan végzi ezt. Közvetlenül vérnyomás- és pulzusmérés előtt a beteg néhány percig nyugodt ülőhelyzetben tartózkodjon. A mért adatokat érdemes naplóban rögzítenie, így könnyebb észlelni, ha eltérés van. Ezáltal a beteget ellátó orvos is könnyebben tud segíteni.

Ennyi az ideális pulzusszám annál, aki szívelégtelenségben szenved

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek rendszeresen kell mérnie otthon a pulzusát. Jó esetben ez 50-60 közötti; a vérnyomást tekintve 120/80 alatti érték az ideális. Ilyenkor mondható optimálisnak a keringés. Ahhoz, hogy hosszú távon ebben a tartományban lehessen tartani ezeket az értékeket, napi szintű ellenőrzésre van szükség. Ha eltérést észlel a beteg, azonnal orvoshoz kell fordulnia.

Így sikerülhet a pulzusszámcsökkentés

A pulzusszám csökkentésében a gyógyszeres, az eszközös kezelési módszerek és az életmódbeli tényezők is komoly szerepet játszanak. A szívelégtelenségben szenvedő betegnek mindig magas a pulzusszáma. Ahhoz, hogy ez az érték csökkenjen, szükséges a napi fizikai tréning is. Sokáig élt az a tévhit, hogy az ilyen betegeknek mindig pihenniük kell, nem terhelhetik magukat. Ma már tudjuk: ez nem igaz. A rendszeres napi mozgás, ami 30 percnyi fizikai aktivitást jelent a beteg állapotához igazítva, igenis sokat segít; javítja a keringést. Fontos még a helyes, sószegény táplálkozás is.

A magas pulzusszámot csökkenteni kell!

A pulzusszám megemelkedhet stressz miatt is, de számos betegség tünete is lehet. Ha a rendszeres mérésnél folyamatosan magas az érték, arra oda kell figyelni és csökkenteni kell! Fontos, hogy minden kiváltó okot kezelni kell.

Angina pectoris, szívinfarktus

Amikor a szívizom nem jut elegendő oxigénhez, az emiatt hirtelen kialakuló erős mellkasi fájdalmat angina pectorisnak nevezzük.

Elolvasom