Életmódtanácsok

A szívelégtelenség és a testmozgás

Miért árt a szorongás és miért hasznos a mozgás?

Mert a tartós szorongás hozzájárul a szív kimerüléséhez, a mozgás viszont – azontúl, hogy csökkenti a testsúlyt, a koleszterinszintet és a vérnyomást – oldja a szorongást is.

A szorongás szinte elkerülhetetlen velejárója a betegségeknek, mindannyian tartunk a kivizsgálás kellemetlenségeitől és a betegség jelentette ismeretlentől. Fontos tehát, hogy ne szégyelljük szorongásunkat, hanem próbáljuk meg elterelni róla a figyelmünket.

Miért lenne jó nem szorongani? Mert a szorongás:

  • rendkívül rossz közérzetet okoz,
  • emeli a pulzusszámot,
  • növelheti a vérnyomást,
  • olyan hormonok termelődését indítja be, amelyek ártalmasak lehetnek a szívbetegeknek.

A tartós szorongás tehát hozzájárul a szív kimerüléséhez.

A szorongással tehát feltétlenül kezdeni kell valamit. De mielőtt bármilyen gyógyszert vagy gyógynövényt kezdene alkalmazni, konzultáljon orvosával, hiszen ezek befolyásolhatják állandó gyógyszereinek hatását. Legjobb, ha először valamilyen nem gyógyszeres kezelést részesít előnyben. Rendkívül sok módszer létezik a szorongás oldására!

 

A rendszeres mozgás – ami szívbetegség fennállása esetén is elengedhetetlen – szorongásoldó hatású. Az a cél, hogy hetente összesen legalább 2,5 órát mozogjon, 3-5 alkalomra lebontva. A biciklizés, a szobakerékpározás, az úszás vagy a séta egyaránt megfelelő sport a szívbetegek számára. A mennyiséget és a részleteket a betegnek meg kell beszélnie kardiológusával, még a rendszeres sportolás megkezdése előtt. Elkezdeni nehéz, de a tapasztalatok szerint kb. két heti „szenvedés” után a rendszeresen mozgók már kívánják az újabb alkalmat a mozgásra.

 

A szorongásról más, koncentrációt igénylő tevékenységek is elterelik a figyelmet. Ha Ön vizuális típus, járjon moziba vagy kiállításra. Ha a hangok állnak közel Önhöz, hallhasson rádiót, zenét, hangoskönyvet. Vannak „taktilis típusú” emberek, akik figyelmét a masszázs vagy néhány kedves ölelés tudja leginkább elterelni. Ők általában szívesen úsznak is.

 

A szorongás alattomos dolog: még annál is újra meg újra jelentkezik, aki a mozgást és a saját kedvenc időtöltését kiválóan kombinálja. Ne szégyellje hát szükség esetén szakember tanácsait kérni, forduljon bátran pszichológushoz!

 

Ne feledje: a figyelemelterelést gyakorolni kell! A mozgást érdemes a többi említett módszerrel kombinálni, de mindegyiknél hagyjon magának időt, hogy belejöjjön!

Életmód szívelégtelenség esetén: fizikai tréning

Az életmódváltást, az életmódbeli korlátozást illetően sok minden függ a szívkárosodás mértékétől és a foglalkozásból adódó fizikai terheléstől. Általában véve elmondható, hogy a jól megválasztott, könnyű vagy közepes erősségű, rendszeres testmozgás pozitívan hathat a betegek egészségére.

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek is ajánlott a rendszeres sport

Az, hogy valaki szívelégtelenségben szenved, még nem jelenti azt, hogy tilos számára a sport. Ha a beteg tünetmentes, akkor nem csak szabad, de kimondottan ajánlott is számára a napi rendszerességgel végzett mozgás, állapotához mérten.
 

Szívelégtelenség esetén is lehet autót vezetni, utazni vagy szaunázni!

A szívelégtelenségben szenvedőknek sem kell lemondaniuk a vezetésről, az utazásról, a szaunáról vagy a masszázsról. Ha a beteg jó állapotban van, akkor egyik sem tilos. De be kell tartani néhány szabályt és fokozott elővigyázatosság szükséges.

Ilyen a helyes életmód szívelégtelenség esetén

A mindennapi életben egy sor olyan tényező van, melyekre kellően odafigyelve a beteg maga is nagyban hozzájárulhat állapotának karbantartásához.

Elolvasom