Életmódtanácsok

Ami nem ajánlott szívelégtelenség esetén

Mi köze a sófogyasztásnak az ödémaképződéshez?

A túlzásba vitt sózásnak rendkívül káros hatásai vannak a szervezetre. Egy oslói orvosi konferencián nemrég még a dohányzásnál is veszélyesebbnek nevezték.*

A só nátriumból és klórból áll – kémiai neve nátrium-klorid. A szervezetbe került nátrium vizet köt meg. Túlzott sófogyasztással (vagyis nátriumfogyasztással) tehát túlzott vízmennyiség is kerül a vérkeringésbe, ami fokozott terhelést jelent a szívnek. Az a vízmennyiség, amit a szív már nem tud hatékonyan keringetni, kilép az érpályából és felszaporodik a szövetek között, vagyis ödéma képződik – bokaduzzanat, tüdővizenyő.

A túl sok só fogyasztásának legveszélyesebb következménye a magas vérnyomás és a vele járó szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése. A szükségesnél nagyobb mértékű sóbevitellel tehát olyan betegségek kockázatának tesszük ki magunkat, mint

 • hipertónia,
 • angina pectoris,
 • szívinfarktus,
 • agyvérzés.

Az orvosok arra a megállapításra jutottak, hogy a sófogyasztás csökkentésével több szív- és érrendszeri betegség miatti halálesetet előzhetnénk meg, mint a dohányzás csökkentésével.*

A sóból elegendő lenne napi 1,5 gramm. Az átlagos napi fogyasztás viszont 10 gramm körüli. Az orvosilag ajánlott, a magas vérnyomást az étrend felől megközelítő módszer, az ún. DASH-diéta legfeljebb napi 2,3 gramm fogyasztását engedi meg.

A fő problémát nem az a só jelenti, ami az asztalunkon van és egy csipetnyi a főtt ételekbe szórva kellemes ízváltozást okoz – ez csak kis része a fogyasztásnak. Persze, ha már ott van a kezünk ügyében, hajlamosak vagyunk akkor is használni, amikor az étel utánsózás nélkül is finom lenne, ezért jobb, ha nincs sótartó az étkezőasztalon. Ám az igazán nagy sóterhelést a tartósított, füstölt ételek, konzervek fogyasztása jelenti. Érdemes vásárláskor ránézni a címkére és visszatenni a kiszemelt terméket, ha nagy mennyiségű sót tartalmaz.

Ne feledje: a sószegény étrend életet menthet! Ha a kívánatosnál több só kerül a szervezetbe, azzal megnő a szív terhelése, és előbb-utóbb vizenyősödik a boka, a tüdő. A szív kimerül, és az állapot súlyossá válhat. A só kerülése tehát megkönnyíti a szív munkáját és jobb közérzetet biztosít!

Életmód szívelégtelenség esetén: folyadékbevitel

A szívelégtelenségben szenvedők életkilátásai jók, azonban ehhez megfelelő életvitelt kell folytatniuk. Egyebek között fokozott figyelmet kell fordítaniuk az optimális folyadékbevitelre és -ürítésre, amelyhez rendszeresen mérniük kell a súlyukat is.

Szívelégtelenség esetén szigorúan tilos az alkoholfogyasztás és a dohányzás

A szívelégtelenségben szenvedőknek szigorúan tilos alkoholt fogyasztaniuk. Részben a vele járó plusz folyadékterhelés miatt, részben a kedvezőtlen anyagcserehatások miatt. A dohányzásban is a zéró tolerancia érvényesül, ugyanis a szívelégtelenség hátterében az esetek jelentős részében a koszorúerek szűkülete áll - a dohányzás pedig ezt a szűkületet fokozza. Dohányos tüdővel ráadásul kevesebb oxigén jut a vérbe, ami a beteg szívet terheli.

Miért kellene füstmentesen élni?

Mert az aktív és passzív dohányzás egyaránt káros. A dohányfüst közel 4000 vegyületet tartalmaz, köztük hidrogéncianidot, kátrányt, kadmiumot, radioaktív anyagokat… Fejvesztve kellene menekülnünk tőle!

A dohányzást korunk pestisének is nevezik, mert annyi ember halálát okozza világszerte, mint ez a fertőző betegség a középkorban. De a dohányzás nem fertőző, hanem szenvedélybetegség; napjainkban a legelterjedtebb.

A dohányfüst belélegzésével – akkor is, ha csak passzívan tesszük – több mint 4000 vegyület jut a tüdőnkbe, majd a vérünkbe, majd a testünk bármely pontjára. Igen káros anyagok is vannak közöttük. Mai tudásunk szerint a 4000 közül 43 anyag rákkeltő.* Bőven van beenne szén-monoxid, ami például 300-szor erősebben kötődik a vérben az oxigén szállításáért felelős anyaghoz, mint az oxigén. Így oxigénhiányt okoz a szövetekben, aminek a káros hatását hosszú távon akkor is megérezzük, ha ott és akkor nem észleljük a tüneteket:

 • fokozódik az érbelhártya vastagsága,
 • nő az erek áteresztőképessége (ezáltal a szövetek ödémára való hajlama),
 • fokozódik az érbelhártya meszesedése (merevebbek lesznek az erek),
 • csökken az erek tágulékonysága, amitől nő a vérnyomás és a szív terhelése.

És akkor még csak a szén-monoxidról beszéltünk. A többi 3999 anyagot most hagyjuk. Ha valaki eleve szívbeteg, a dohányzással kiváló hatékonysággal ronthat az állapotán.

Hogyan lehet mégis olyan kellemes a dohányzás? Úgy, hogy a 4000 anyag között ott van a nikotin is, amely a cigarettafüst beszívása után 8-10 másodperc alatt eléri az agyat és kifejti hatását az agy jutalmazó központjára. Kellemes érzés árasztja el a dohányzót, és ezt a kellemes érzést újra és újra megkívánja. A nikotin hasonló függőséget eredményez, mint a kemény drogok.

Órákig lehetne sorolni a leszokás melletti érveket, de álljon itt most csak kettő.

 1. Ha időben abbahagyjuk a dohányzást, az általa okozott károsodások visszafordíthatók.
 2. Hazánk mai lakosságának 17%-a (kb. 1 millió fő) leszokott dohányos, azaz már sikeresen lemondott a dohányzásról.

Léteznek leszokást segítő módszerek is – ha úgy érzi, egyedül nem megy: keresse fel háziorvosát, aki több módszert is ajánlhat. Vannak önsegítő csoportok, és van vényköteles kezelési módszer is a nikotinéhség csökkentésére.

Ne feledje: a legtöbb leszokni vágyó dohányos többször vág neki, és csak 4-5 kísérlet után tudja végleg letenni a cigarettát. A kitartás meghozza az eredményét és igenis, le lehet szokni a dohányzásról.

Miért bánjunk csínján az élénkítőszerekkel?

Mert a kávé káros, az energiaital akár életveszélyes is lehet a szívbetegek számára. A kulcs a koffeintartalom, amire a „szíveseknek” figyelniük kell.

A koffeinről elsősorban a feketekávé jut eszünkbe, pedig előfordul némelyik üdítőitalban, a csokoládéban és egyes diófélékben is. Az energiaitalok nagy adagban tartalmazzák. Hasonló hatású anyagot (teofillint) találunk a fekete és a zöld teában is.

Feketét sokféle kávéból, sokféleképp lehet főzni, így meghatározni is nehéz, mennyi az, ami árt. A mai tudományos álláspont szerint napi 1-3 csésze akár kedvező is lehet az egészségesek számára, 4 vagy több viszont már nem. A szívbetegekkel viszont más a helyzet.

A koffein többféleképpen hat a szervezetre:

 • élénkíti az idegrendszert,
 • befolyásolja a vér zsírsavszintjét,
 • a vesében fokozza vizeletképzést.

Ha ezeket a hatásokat egy szívbeteg szemével nézzük, akkor:

 • az idegrendszer élénkítése azt jelenti, hogy emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, ami megterheli a szívet;
 • a vérzsírok kedvezőtlen alakulása növeli a keringési betegségek kockázat,
 • a fokozott vizeletképzés akár jól is hangozhat annak, aki szívgyengesége miatt ödémás és lábszárvizenyővel küzd, de a vizelettel fontos nyomelemek is kiürülhetnek a szervezetből, ami a szívritmuszavarok kockázatát hordozza. Jobb ezt a hatást a kiszámíthatóbban ható vízhajtó gyógyszerekre bízni.

A szívbetegek számára, akik pulzusszámot vagy vérnyomást csökkentő gyógyszert kénytelenek szedni, a bő koffeinbevitel a gyógyszerhatás csökkenését, elmaradását okozhatja.

Az energiaital különösen veszélyes, mert magas koffeintartalma (vízhajtó hatása) még egészségeseknél is rosszullétet, kiszáradást, ájulást okozhat. A szívbetegeknél különösen erősen növelheti a vérnyomást és a pulzusszámot, emellett szívdobogásérzést, szívritmuszavart is előidézhet, így előfordulhat, hogy egyetlen doboznyi energiaital végzetes lehet.

Fogyasszon tehát minél kevesebb koffeint-teofillint, válasszon inkább csökkentett koffeintartalmú vagy koffeinmentes termékeket, cikóriakávét, gyümölcsteákat.

Ne feledje: ha ön pulzusszámot vagy vérnyomást csökkentő gyógyszert szed, ne dolgozzon a gyógyszeres kezelés hatása ellen azzal, hogy bőven fogyaszt élénkítő szereket!

A szívelégtelenség és a testmozgás

Miért árt a szorongás és miért hasznos a mozgás?

Elolvasom