Életmódtanácsok

Élet szívelégtelenséggel

A szívelégtelenség krónikus, folyamatos állapotromlással járó betegség, melynek kezelése meglehetősen komplex. A betegség folyamatos állapotromlása azonban lassítható, megállítható vagy visszafordítható, ha a beteget egy szívelégtelenség kezelésében jártas kardiológus, illetve az ő irányításával dolgozó szakember csoport (nővér, gyógytornász, dietetikus) gondozza.

 

Közreműködésükkel a beteg a sok komponensből álló gyógyszeres kezelést megfelelő formában kapja, szükség esetén megfelelő időben részesül eszközös kezelésben, illetve kerül transzplantációs várólistára illetve transzplantációra. Ez a gondozás azt jelenti, hogy a betegnek nemcsak akkor kell orvoshoz fordulnia, ha panaszai vannak, hanem a panaszoktól függetlenül is meg kell jelennie viziteken.

Szívelégtelenség – Mikor segítség a család támogatása?

Minden krónikus betegségben szenvedő betegnél nagyon sokat számít a család támogatása. De meg kell találni a helyes középutat. A túlzott sajnálattal sokat árthat a hozzátartozó. Mindig oda kell figyelni, valójában milyen támogatásra van szüksége a betegnek. A legtöbbet az életmódváltásban tudnak segíteni a rokonok. Ehhez az szükséges, hogy ők is tisztában legyenek a pontos információkkal a beteg állapotával kapcsolatban.

Miért fontos a rendszeres állapotellenőrzés?

Mert ha nem értékeljük állapotunk előrehaladását vagy a kezelés hatását, az olyan, mintha bekötött szemmel vezetnénk autót. Minél aktívabban vesz részt valaki a saját kezelésében, annál sikeresebbé teheti azt!

 

Nem csak azzal tehet sokat saját egészségéért, hogy pontosan szedi a gyógyszereit, és betartja, amit az orvos javasol. Óriási lépést tesz állapota javítása felé, ha naponta méri testsúlyát, pulzusát és vérnyomását.

 

Ha ön szívelégtelenségben szenved, akkor lesz jobb a közérzete, ha a szívét érő felesleges terhelésektől megszabadul. Az ereket összeszűkítő dohányzáson és alkoholfogyasztáson túl is van néhány olyan tényező, amelyre érdemes komolyan odafigyelni:

  • vérnyomása legyen 120-130/80 Hgmm alatt, hiszen cél, hogy a károsodott szívizomzatnak minél alacsonyabb nyomás ellenében kelljen dolgoznia. Az alacsony, 80-110 körüli vérnyomás általában nem jelent problémát. Ha azonban az alacsony vérnyomás szédüléssel, csökkenő vizeletmennyiséggel társul, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!
  • pulzus célértéke 50-70/perc közötti, ebből a célból Ön kaphat pulzusszámot csökkentő gyógyszert. Ennél magasabb pulzus fokozott terhelést ró a szívizomzatra.
  • testsúly hirtelen növekedése (2-3 kg néhány nap alatt) vizenyősödést, ödémaképződést jelez. A felesleges víz nem távozik a vizelettel, hanem „lerakódik”. Ezért utal a szívelégtelenség rosszabbodására például a bokaduzzanat. Ha ezt észreveszi, azzal korán felismeri, hogy szíve nem megfelelő erővel pumpálja a vért. Úgy bizonyosodhat meg róla, hogy ujjával néhány másodpercre benyomja a boka vagy lábfej bőrét, és az ujjbenyomat hosszabb ideig megmarad. Ez a szövetek közötti folyadék jelenlétét valószínűsíti.

 

Ne feledje: a terápiát sikeresebbé, saját közérzetét jobbá teheti, ha aktívan részt vesz a saját kezelésében! Nemcsak úgy tehet saját magáért, hogy pontosan szedi az előírt gyógyszereket, hanem azzal is, ha rendszeresen figyeli állapota alakulásának olyan jeleit, mint a vérnyomás, a pulzusszám és a testsúly!

Ami nem ajánlott szívelégtelenség esetén

Szívelégtelenség esetén szigorúan tilos az alkoholfogyasztás, a túlzott sófogyasztás, és a dohányzás.

Elolvasom