Diagnózis, kezelés

Hogyan kezelhető a szívelégtelenség?

Gyógyszeres kezelés

 

A szívelégtelenség gyógyszeres kezelése rendszerint többféle gyógyszer egyidejű adását jelenti. A gyógyszerelés pontos mikéntjét és dózisát az orvos szabja meg, és ő válaszol az ezzel kapcsolatos kérdésekre is. Jó, ha a beteg tisztában van azzal, hogy a gyógyszerek szedésére az esetek többségében élethosszig szüksége van. Ma már nagyon sokféle gyógyszer áll rendelkezésre a szívelégtelenség kezelésére, melyek a tünetek enyhítését, az életminőség javítását és a beteg élettartamának meghosszabbítását célozzák. A gyógyszeres kezelés kapcsán számítani kell mellékhatásokra.

 

A terápia által nyújtott előnyök azonban bőven meghaladják a mellékhatások okozta kellemetlenségeket. Ennek ellenére, ha bármilyen gyógyszermellékhatást észlel, konzultáljon orvosával, aki megfelelően tudja mérlegelni azt, s szükség esetén módosítani tudja az alkalmazott gyógyszer típusát, vagy dózisát.

 

Fontos tudni, hogy nem minden beteg esetében szükséges az alább felsorolt gyógyszerek mindegyike a szívelégtelenség kezelésére. Az, hogy az ön számára melyik a legmegfelelőbb, függ a tünetektől, a szívelégtelenség típusától, a szív elég telenség súlyosságától, az egyéb fennálló betegségektől stb. Az orvos mind ezek figyelembevételével választja ki azt a gyógyszerkombinációt, amely az adott esetben a legjobb hatást eredményezi.

 

A szívelégtelenség gyógyszeres kezelésében gyakran alkalmazott, a szívelégtelenségben szenvedő betegek túlélését bizonyítottan javító gyógyszercsoportok:

 

 • ACE-gátlók (amennyiben az ACE-gátlók nem alkalmazhatóak/hatástalanok: angiotenzin-receptor-blokkolók, ARB-k; angiotenzin-receptor neprilizin-inhibitor, ARNI)

 • béta-receptor-blokkolók;

 • mineralokortikoid-receptor-gátlók.

 

Csak bizonyos tünetek, klinikai paraméterek fennállása esetén használt szerek:

 

 • vízhajtók;

 • szívfrekvenciát csökkentő szerek;

 • digitálisz;

 • értágítók;

 • koleszterincsökkentő szerek;

 • antitrombotikus szerek;

 • véralvadásgátlók.

Eszközös kezelés

Speciális pacemaker-kezelés

Amennyiben a szívelégtelenségben szenvedő beteg az optimális gyógyszeres kezelés ellenére nem javul megfelelően, számára egy speciális pacemaker beültetése javasolt. Ez a speciális pacemaker a bal kamra összehúzódását teszi összehangoltabbá, javítva ezáltal a bal kamra funkcióját, a szív teljesítményét, az életminőséget és meghosszabbítja az élettartamot. A beültetett kardiális reszinkronizációs pacemaker működését rendszeresen ellenőrizni kell.

 

Beültethető cardioverter defibrillátor (ICD)

Azoknál a szívelégtelen betegeknél, akik eszméletvesztéssel, vagy közel eszméletvesztéssel járó, rosszindulatú ritmuszavaron estek át, vagy bár ritmuszavaruk nem volt, szívfunkciójuk egy meghatározott szint alatt van: ICD beültetés indokolt, amely érzékeli a rosszindulatú – akár hirtelen halálhoz vezető – ritmuszavarok kialakulását és hatékonyan megszünteti azokat. A ritmuszavarok megszüntetésének egyik formája az ICD shock-leadás, amely kellemetlenséggel, fájdalommal járhat, de az ilyen esetek többségében a készülék a beteg életét menti meg. Az ICD működését rendszeresen, illetve minden shock-leadást követően azonnal ellenőrizni kell.

 

Kamraműködést támogató eszköz – műszív

Ma már a legsúlyosabb – döntően szívtranszplantációra váró – betegek számára is rendelkezésre állnak olyan eszközök, melyek segítségével a kamra vagy kamrák működése, a szervezeten kívül vagy belül elhelyezett pumpa vagy pumpák segítségével pótolható, vagy jelentősen támogatható.

Sebészeti kezelés

Szívelégtelenségben többféle szívsebészeti beavatkozás javíthatja a betegek állapotát

 • A koszorúér-szűkületek műtéti megoldását jelentő ún. bypass-műtét.

 • A billentyűbetegség okozta szívelégtelenségben szükséges lehet a károsodott billentyű rekonstrukciós műtéte, vagy műbillentyű-beültetés.

 • A legsúlyosabb betegek esetében, akiknek az optimális gyógyszeres és eszközös kezelés ellenére is tűrhetetlen panaszaik vannak, szívátültetés, szívtranszplantáció jöhet szóba.

Hogyan szedje gyógyszereit szívelégtelenség esetén?

A gyógyszerek szedése során mindig szigorúan be kell tartani a kezelőorvos utasításait. A dózis módosítására kizárólag az orvos tudtával és beleegyezésével kerülhet sor. Célszerű és hasznos, ha mindennap azonos időben veszi be gyógyszereit. Ha véletlenül elfelejtette bevenni a gyógyszereit, akkor azt mielőbb pótolni kell. Ha azonban ez az időpont már a következő adag bevételére esik, akkor csak az éppen aktuális adagot kell bevenni, az elfelejtett adagot el kell hagyni, nem szabad a két adagot egyszerre bevenni.

 

 • Tanulja meg a rendszeresen szedett gyógyszerek nevét és dózisát. Amennyiben ez nehézséget okoz, készítsen listát a gyógyszerekről. A listát állandóan tartsa magánál, és akkor is mutassa meg az orvosnak, ha a szívelégtelenségtől látszólag független állapot miatt szorul orvosi ellátásra.

 • Jó, ha tisztában van a rendszeresen szedett gyógyszerek leggyakoribb mellékhatásaival. Amennyiben mellékhatás gyanúja merül fel, azonnal forduljon orvosához.

 • Fontos, hogy a gyógyszeres kezelés egyetlen orvos kezében legyen. A különböző gyógyszerek más-más mechanizmussal hatnak, egymás hatásait kiolthatják, felerősíthetik vagy módosíthatják. Éppen ezért akár életveszélyes helyzeteket is teremthet, ha a beteg több különböző orvos által egymástól függetlenül felírt gyógyszereket szed szívelégtelenségének kezelésére.

 • Bármilyen egyéb gyógyszer szedéséről tájékoztatni kell a kezelőorvost, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, az alternatív medicina szereit, a vitaminkészítményeket és táplálékkiegészítőket is.

Miért fontos a pulzusszám csökkentése?

Mert attól, hogy gyorsabban csinálunk valamit, nem feltétlenül leszünk hatékonyak. A beteg szív esetében ez különösen igaz.

 

A szívelégtelenség tartósan fennálló betegség. Lényege, hogy a szív már nem képes olyan erővel pumpálni a vért, ahogyan korábban tette. A szervekhez nem jut elég vér (így oxigén és tápanyag sem), a vérkeringés lassul, a lábakban, tüdőkben fel is halmozódik (pang) a vér. A szív megpróbálja gyorsabb munkával (több összehúzódással) helyreállítani a rendet, de a kapkodás ez esetben is hátrányos: a több apró összehúzódástól ritkán lesz jobb a helyzet. Épp ellenkezőleg: a szapora munka nagy terhelést ró a szívre és hamar kimerítheti a beteg szív tartalékait.

 

A pulzus az erek táguló-összehúzódó hullámzása (pulzálása), ahogy halad bennük a vér. A csuklónknál szoktuk kitapintani az ott futó ér pulzálását. Ahány pulzálást számolunk egy perc alatt, annyi a pulzusszámunk. Ez egyenlő a szív összehúzódásainak számával.

 

A magas pulzusszám tehát nem jó, mert kimeríti a szívet. Nyugalomban kell mérni, mert csekély mozgás, séta, háztartási munka is megnövelheti egy kis időre, de ez az átmeneti növekedés nem kóros. Akkor van baj, ha nyugalomban is magas, meghaladja a percenkénti 72-75-öt.

 

A pulzus célértéke szívbetegség esetén, nyugalomban 50-70/perc közötti. Hogy ezt elérhesse, kaphat pulzusszámot csökkentő gyógyszert.

 

Akinek baj van a szívével, különösen figyelnie kell néhány olyan tényezőre, amely növeli a pulzusszámot:

 

A szorongás emeli a pulzust, ezért a tartós szorongást feltétlenül kezelni kell.

 

A láz különösen nagy terhelést ró szívre, ezért fontos a lázcsillapítás és az oki kezelés mielőbbi megkezdése.

 

Gyógyszerek is hathatnak a szívfrekvenciára, ezért mindig konzultáljon orvosával, mielőtt új gyógyszert kezd szedni. A vény nélkül kapható szerek alkalmazása előtt is kérje ki gyógyszerész vagy orvos véleményét.

 

Ne feledje: a szapora pulzus nagy terhelést ró a szívre és hamar kimerítheti a beteg szív tartalékait!

Szívelégtelenség: életen át tartó betegség, ami kórházi kezelést igényel

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek időnként szüksége van kórházi kezelésre. Ha jól állítják be a kezelést, akkor erre csak ritkán kerül sor. De rendszeresen otthon is végezhető kontrollal, pl. testsúly-, pulzus- és vérnyomásméréssel a beteg is nagyon sokat tehet azért, hogy ez ne következzen be. Ha bármilyen eltérést tapasztal, azonnal orvoshoz kell fordulnia.

Élet szívelégtelenséggel

A betegség folyamatos állapotromlása azonban lassítható, megállítható vagy visszafordítható.

Elolvasom