Életmódtanácsok

Ilyen a helyes életmód szívelégtelenség esetén

A mindennapi életben egy sor olyan tényező van, melyekre kellően odafigyelve a beteg maga is nagyban hozzájárulhat állapotának karbantartásához.

 

A testsúly növekedése rendszerint megelőzi a bokaduzzanat kialakulását.

A szívelégtelenség tüneteinek jelentős részéért a folyadék felszaporodása felelős. Éppen ezért a hirtelen testsúlygyarapodás alkalmas az állapot nyomon követésére, az állapotromlás korai felismerésére.

 

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a testsúly 3-4 napon belül több mint 2-3 kilogrammal növekszik. Ugyancsak a szívelégtelenség rosszabbodásának korai észlelését szolgálja a bokaduzzanat mértékének figyelemmel kísérése. Nem mindig könnyű eldönteni, hogy jelentősebb bokavizenyő alakult-e ki. Ilyenkor jó támpontot nyújthat, ha ujjunkkal néhány másodpercre benyomjuk a boka vagy a lábfej bőrét. Amennyiben az ujjbenyomat hosszabb ideig megmarad, úgy a szövetek között folyadék jelenléte valószínűsíthető.

 

A vérnyomás rendszeres ellenőrzése szintén nagy jelentőségű.

Egy szívelégtelen betegnek nem szabad, hogy magas legyen a vérnyomása, hiszen ez a már károsodott szív további terhelését jelenti. Törekedni kell a 140/90 Hgmm alatti, de még inkább a 120-130/80 Hgmm alatti vérnyomás elérésére. Szívelégtelenségben azonban csak meglehetősen ritkán jelent problémát a magas vérnyomás, gyakoribb gond a vérnyomás alacsony értéke. Emiatt azonban az esetek többségében nem kell aggódni. Ha a vérnyomás szisztolés értéke (felső értéke) alacsony (80-110 Hgmm közötti), de  a betegnek nem okoz panaszokat, akkor ez önmagában nem probléma. Ha azonban az alacsony vérnyomás szédüléssel, csökkenő vizeletmennyiséggel társul, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

 

 

A pulzus rendszeres otthoni ellenőrzése segít állapotának nyomon követésében.

A pulzusszám otthoni mérése nem ördöngösség. Semmi másra nincs hozzá szüksége, mint egy másodpercmutatós órára vagy stopperórára, és a kezére. Keressen egy alkalmas helyet, ahol nyugodt körülmények között elvégezheti a mérést, és semmi nem vonja el a fi gyelmét. Üljön le és hagyjon magának legalább 10 percet, hogy teljes nyugalomba kerüljön, és pulzusa beálljon a nyugalmi értékre. Egyik kezének ujjait (hüvelykujja kivételével) helyezze a másik csuklója belső felszínére és tapintsa ki az ott futó ér lüktetését. Számolhatja egy teljes percig, de az is elegendő lehet, ha a fél perc (30 másodperc) alatt számolt pulzusszámot szorozza kettővel. A pulzusszám mérésére az otthon használt automata vérnyomásmérők is alkalmasak. Szívelégtelenségben az optimális pulzusszám 50-70/min közötti. A pulzusszám jelentős növekedése, csökkenése, ritmustalanná válása esetén minél hamarabb orvoshoz kell fordulni.

 

De minek mérjem otthon, amikor az orvos úgyis mindig ellenőrzi a rendelőben?

A testsúly, a vérnyomás és a pulzus rendszeres otthoni ellenőrzése segít állapotának nyomon követésében, és nem elhanyagolható az sem, hogy ezáltal úgy érezheti, Ön is hatással lehet betegségének alakulására. Másfelől: orvosi kontrollra havonta, vagy még ennél is ritkábban kerül sor. Ilyen hosszú idő alatt számos kedvezőtlen változás állhat be állapotában, amit a paraméterek rendszeres ellenőrzésével Ön sokkal korábban észlelhet, s ilyen esetben a gyors orvoshoz fordulással akár egy komolyabb állapotromlás, esetleg kórházi felvételt igénylő súlyosbodás is megelőzhető.

 

 

Korlátozza folyadékbevitelét, étkezzen sószegényen!

A szívelégtelen beteg esetében fontos a folyadékbevitel korlátozása, hiszen a víz- és sóvisszatartás fokozott terhelést ró a keringésre, ami nagyobb munkára kényszeríti a szívet is. A szervezetben lévő folyadék mennyiségének szabályozásában jelentős szerepe van az orvos által rendelt vízhajtóknak, melyek a folyadékürítés fokozása révén csökkentik a felhalmozódott folyadék mennyiségét. Ügyelni kell arra, hogy az így kiürült folyadékot ne pótolja többletfogyasztással. A betegek többsége számára napi 1,5-2 liter folyadék fogyasztása javasolt. Ez azt jelenti, hogy az előírt mennyiséget nem szabad túllépni, és ebbe nemcsak a víz tartozik bele, hanem a gyümölcslevek, a jégkocka, a kávé, a tea, a leves és az üdítőitalok is.

 

Néhány tipp, hogy könnyebb legyen betartani a korlátozásokat:

  • kis poharat vagy csészét használjon a nagy űrtartalmú bögrék helyett;
  • a megengedett mennyiséget ossza el az egész napra;
  • a teát vagy ásványvizet ízesítse citrommal.

 

A folyadékfelszaporodás csökkentéséhez nagyban hozzájárul a sóbevitel korlátozása, a szervezetbe került só ugyanis vizet köt meg.

 

Ezért fontos, hogy kerülje a túlsózott élelmiszereket (konzervek, készételek, sós rágcsálnivalók stb.). Az egyéb élelmiszerek vásárlása előtt is gondosan tanulmányozza az árucímkét, és győződjön meg arról, hogy a kiszemelt termék nem tartalmaz nagy mennyiségű sót. Viszonylag gyakori tévhit, hogy a vér nátriumtartalma megfelelő támpontot nyújt ahhoz, mennyi sót fogyaszthat. Ez nem állja meg a helyét: az alacsony nátriumszint nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelnie az étkezésére, a bevitt só mennyiségére, s különösen nem jelenti azt, hogy fokoznia kellene a sóbevitelt.

 

 

Korlátozza  a koffein- és alkoholtartalmú italok fogyasztását!

Ha nem tud teljesen lemondani a kávé, a tea és a szeszes italok fogyasztásáról, akkor a mértékletesség ésszerű alternatíva lehet. Napi 1-2 adag kávé fogyasztása megengedhető. A túlzott alkoholfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezője, és oki faktor lehet a szívelégtelenség bizonyos típusainak kialakulásában. Nem előírás a teljes absztinencia, napi legfeljebb 1-2 dl bornak megfelelő alkoholfogyasztás megengedhető. Kivételt képez ez alól a szívelégtelenség alkohol okozta formája - ez esetben az alkoholfogyasztás teljes mellőzése javasolt.

 

 

Szokjon le a dohányzásról!

A dohányfüstben lévő szén-monoxid rontja a vér oxigénszállító képességét, ezért a dohányos beteg szívének keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű oxigént juttasson a szövetekhez. A dohányzás emellett elősegíti a zsírtartalmú plakkok lerakódását is az erek falában, ami az erek szűkítése révén tovább rontja a szövetek, szervek vérellátását. Sohasem késő úgy döntenie, hogy felhagy a dohányzással, és a leszokás mindenképpen kedvezően befolyásolja szívének állapotát.

 

 

Végezzen rendszeres testmozgást!

Bár sokakban él az a tévhit, hogy szívelégtelenség esetén tilos a mozgás, a betegek többségénél valójában kedvező hatású a megfelelő mennyiségű és minőségű fizikai aktivitás. Mielőtt belevágna a testedzésbe vagy változtatna szokásos mozgásprogramján, kérje ki orvosa tanácsát annak elkerülésére, hogy hirtelen nagy teher háruljon szívére és keringési rendszerére. Olyan mozgásformát válasszon, melyet élvezettel végez, és amely akkor sem jelent nyűgöt, ha rendszeresen kell végeznie, legyen az tempós séta, úszás vagy kerékpározás. További motivációt jelenthet, ha barátokkal, jó ismerősökkel közös mozgásprogramot szerveznek.

Ilyen a helyes életmód szívelégtelenség esetén

Ha pontosan elmagyarázzuk, hogy milyen terhelésnek teheti ki magát a szívelégtelenségben szenvedő beteg, az életkilátásai jelentősen javíthatók. Ebben fontos szerepet kaphat a pszichés vezetés és a pozitív hozzáállás, valamint a számára megfelelő életmód kialakítása is.

A szívbetegségek kialakulásában fontos szerepe van a táplálkozásnak

A szívbetegségek kialakulásában nagyon nagy szerepe van a helyes vagy helytelen táplálkozásnak. A helytelen táplálkozás a testsúly folyamatos gyarapodásához vezet. A beteg szívnek minden plusz kiló óriási megterhelést jelent. Tartózkodni kell például a nassolástól, amivel rengeteg kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe.

Élet szívelégtelenséggel

A terápiát sikeresebbé, saját közérzetét jobbá teheti, ha aktívan részt vesz a saját kezelésében!

Elolvasom