Szívelégtelen vagyok?

Mi okozhat szívelégtelenséget?

A szívelégtelenség leggyakoribb okai

Korábban lezajlott szívinfarktus

Ennek következtében a szívizom egy része elhal, hegesedik, így többé már nem képes megfelelően összehúzódni és elernyedni.

A szívkoszorúerek megbetegedése

A szívizmot ellátó koszorúerek falában lerakódó koleszterintartalmú plakkok szűkületet okoznak, ami a vérellátás csökkenésén keresztül károsítja a szívizom pumpafunkcióját.

Magas vérnyomás

Megfelelő kezelése képes csökkenteni ezt a terhelést. Ha azonban elhanyagoljuk, nem kezeljük a magas vérnyomást, ez a folyamatos plusz terhelés a szív „kifáradásához”, szívelégtelenséghez vezet.

Súlyos tüdőbetegségek

Általában a szív jobb kamráját terhelik, ezért jobbszívfél elégtelenség kialakulásához vezethetnek; leggyakoribb tünete a folyadékfelszaporodás következtében az alsó végtagok ödémás duzzanata.

Kardiomiopátia

A szívizomzat megbetegedése, melyben a szívizomzat kórosan megvastagodhat, vagy a szívüregek kitágulhatnak, s ez vezethet a szív pumpafunkciójának károsodásához. A szívizombetegségek rendszerint öröklött kórképek.

Egyes ritmuszavarok

Elsősorban a magas pulzusszámmal járó ritmuszavarok, tartós fennállás esetén szintén szívelégtelenséghez vezethetnek.

Túlzott alkoholfogyasztás

Az alkohol szívizomra kifejtett toxikus hatásánál fogva vezethet szívelégtelenséghez.

A szívizomzat gyulladása

Ilyen esetben valamilyen kórokozó, leggyakrabban valamilyen vírus támadja meg a szív izomzatát, s az általa okozott gyulladás eredményezi a szív pumpafunkciójának átmeneti, vagy tartós károsodását.

A szív veleszületett defektusai

Ha nem történik időben korrekciós műtét, vagy erre nincs lehetőség szintén szívelégtelenséghez vezethetnek.

A szívbillentyűk kóros eltérése

A billentyű szűkületében vagy zárási elégtelenségében nyilvánulhat meg, s szintén a szív túlzott terhelését eredményezi.

Ezek a szívelégtelenség legfőbb okai és jelei

Mi áll a szívelégtelenség hátterében? Leggyakrabban az évekig, évtizedekig fennálló magas vérnyomás, amely a szív falát megvastagítja. A szívelégtelenség első jele az úgynevezett diasztolés funkciózavar. Ennek lényege, hogy a bal kamra ürege nem tud megfelelően tágulni, ami vértorlódást eredményez a tüdőben, és emiatt - főként terhelésre - nehézlégzés jelentkezik.

A szívelégtelenségnek számos társbetegsége lehet!

A szívelégtelenség társbetegségei lehetnek: a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a rossz vesefunkciók, a korábbi szívinfarktus. Sok esetben, közvetlenül vagy közvetve, ezek a betegségek jelentik a szívelégtelenség kiváltó okát. Nagyon fontos, hogy ezeket is szakember kezelje, de ugyancsak figyelembe kell venni a többi betegséget.

Súlyossági stádiumok

A szívelégtelenség legrégebben és legszélesebb körben használt stádiumbeosztása a New York-i Kardiológus Társaság javaslata alapján a következők szerint történik.

Elolvasom