Szívelégtelen vagyok?

Súlyossági stádiumok

Súlyossági stádiumok

A szívelégtelenség legrégebben és legszélesebb körben használt stádiumbeosztása a New York-i Kardiológus Társaság (New York Heart Association, rövidítve NYHA) javaslata alapján az alábbiak szerint történik:

NYHA I. osztály:

ebben a stádiumban a fizikai teljesítőképesség nem korlátozott, a szokásos fizikai aktivitás nem okoz fáradtságot, nehézlégzést, vagy szívdobogásérzést.

NYHA II. osztály:

ebben a stádiumban a fizikai terhelhetőség enyhén korlátozott, a beteg nyugalomban panaszmentes, a szokásos fizikai aktivitás azonban fáradtságot, nehézlégzést, vagy szívdobogásérzést okoz.

NYHA III. osztály:

ebben a stádiumban a fizikai terhelhetőség kifejezetten korlátozott, a beteg nyugalomban panaszmentes, de már a szokásosnál kisebb fizikai aktivitás is tüneteket okoz.

NYHA IV. osztály:

ebben a stádiumban bármilyen fizikai aktivitás kivitelezhetetlen panaszok nélkül, a betegnek nyugalomban is vannak szívelégtelenségre jellemző panaszai.

Ezek a szívelégtelenség fő stádiumai

Mi áll a szívelégtelenség hátterében? Leggyakrabban az évekig, évtizedekig fennálló magas vérnyomás, amely a szív falát megvastagítja. A szívelégtelenség első jele az úgynevezett diasztolés funkciózavar. Ennek lényege, hogy a bal kamra ürege nem tud megfelelően tágulni, ami vértorlódást eredményez a tüdőben, és emiatt - főként terhelésre - nehézlégzés jelentkezik.

Vizsgálatok szívelégtelenség esetén

Fontos, hogy a beteg már a szívelégtelenség első tüneteinek észlelésekor mielőbb forduljon orvoshoz.

Elolvasom