Diagnózis, kezelés

Vizsgálatok szívelégtelenség esetén

A kivizsgálás legfontosabb eszközei

 

Echokardiográfia (a szív ultrahangvizsgálata)

Az echokardiográfia elveiben megegyezik azzal a vizsgálattal, mellyel terhesség esetén nyomon követik a magzat állapotát. Az orvos a mellkasra helyezett vizsgálófejjel detektálja a visszaverődő ultrahangnyalábokat, amelyek egy-, két-, vagy háromdimenziós képet hoznak létre. A mindössze 10-15 percig tartó vizsgálat fontos vizuális információkat nyújt a szív struktúráiról, működéséről, a billentyűk állapotáról és az áramlási viszonyokról. Előfordulhat, hogy az orvos terhelés állapotában is vizsgálni szeretné a szív struktúráit. Az úgynevezett terheléses echokardiográfiás vizsgálat során gyógyszer adásával vagy fizikai terheléssel bírják a szívet intenzívebb munkára, és ilyen körülmények között is vizsgálják állapotát.

 

Elektrokardiográfia (EKG)

Az EKG-vizsgálat a szív elektromos aktivitását regisztrálja és jeleníti meg grafikusan, görbe formájában. Az EKG-vizsgálat fájdalmatlan, elvégzése mindössze néhány percet vesz igénybe. A vizsgálat során kisméretű, öntapadós elektródákat helyeznek a bőrfelszínre, az így regisztrált görbét az orvos értékeli. A vizsgálattal kimutathatók egyes szívritmuszavarok, kimutatható a közelmúltban vagy régebben lezajlott szívinfarktus, feltárhatók a szív egyéb fontos elektromos jellemzői. Előfordulhat, hogy az orvos 24 órás EKG-monitorozást (Holter-monitorozás) tart szükségesnek; ez egy kisméretű berendezés segítségével történik, melyet a beteg egész nap visel mindennapos tevékenységei közben, otthonában és munkahelyén is.

 

Laboratóriumi vizsgálatok

A vér vizsgálata alapján fény derülhet olyan állapotokra, melyek előidézhetik vagy súlyosbíthatják a szívelégtelenséget. A laboratóriumban a vérből kimutathatók a vérszegénység jelei, a vese- vagy májfunkció károsodása, meghatározható a nátriuretikus peptidek (BNP) szintje, valamint képet kaphatunk a pajzsmirigy működéséről is. A szívelégtelenség kezelése során fontos rendszeresen ellenőrizni a vér nátrium- és káliumszintjét, valamint a vesefunkciót.

 

Mellkasröntgen

A mellkas röntgenfelvételén láthatók a szív, a tüdők, a vérerek és a mellkas csontjai. A szív alak- és nagyságbeli változásai többnyire nem specifi kusak szívelégtelenség esetén, ezért a vizsgálat csak általános iránymutatásként szolgál. A felvételen elemezhető a szívárnyék és a tüdők állapota, illetve az esetleges mellkasi folyadékgyülem jelenléte.

 

Egyéb vizsgálatok

A fenti általánosabb vizsgálatokon túl esetenként más, ritkább módszerek alkalmazására is szükség lehet az állapot pontosabb tisztázásához vagy az előidéző okok feltárásához:

  • légzésfunkciós vizsgálatok;

  • terheléses vizsgálatok;

  • izotópvizsgálat,

  • szívkatéterezés és érfestés;

  • komputertomográfiás (CT) vizsgálat;

Szívelégtelenség? Érdemes megvizsgálni!

Fontos, hogy a beteg már a szívelégtelenség első tüneteinek észlelésekor - fáradékonyság, levertség, teljesítőképesség-csökkenés, szaporább pulzus, terhelésre légszomj, ritmuszavar érzése - mielőbb forduljon orvoshoz. Szükség esetén a pumpaműködés, a tágulékonyság, a szív üregeinek tágassága ultrahangos vizsgálattal is ellenőrizhető.

Szívelégtelenség: fontos a korai diagnózis

Hazánkban 250-300 ezer ember él diagnosztizált szívelégtelenséggel, emellett azonban nagyon sokan vannak még, akiknél tünetek nélküli balkamra-gyengeség, -diszfunkció áll fenn. Ezt csak ultrahang-vizsgálattal lehet kimutatni. Nagy problémát jelent, hogy az esetek többségében az elváltozást viszonylag későn fedezik fel, és így a kezelés is csak késve kezdődhet meg.

Szívelégtelenség: van-e esély a gyógyulásra?

A szívelégtelenség az esetek döntő többségében nem gyógyítható. Ha szívizomgyulladás által alakult ki, akkor van remény a teljes gyógyulásra. De a többi beteget is jól lehet kezelni és már számos kezelési mód áll rendelkezésre. Még súlyosabb esetekben is elérhető egy szinte tünetmentes állapot, ami hosszú éveken át is fenntartható. A komplex kezelés alapja a gyógyszeres kezelés. Amennyiben ez kevésnek bizonyulna, kiegészülhet még más kezelési módszerekkel is.

A szívelégtelenség nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető!

A szívelégtelenség krónikus betegség. A legtöbb esetben nem gyógyítható, de jól kezelhető és tünetmentessé tehető. Meg kell tanulni együtt élni vele. Azonban van néhány alapszabály, amelyeket be kell tartani.

Életkilátások szívelégtelenséggel

Milyenek az életkilátások szívelégtelenség esetén? Abban az esetben, ha nem kezelt, előrehaladott stádiumban lévő betegről beszélünk, akkor az esélyek sajnos, nagyon rosszak. Épp ezért hangsúlyozni kell, hogy a szívelégtelenség korai felismerése és a megfelelő kezelés döntő fontosságú. Ha ez megtörténik, akkor a beteg életkilátásai nagyon jók.

Hogyan kezelhető a szívelégtelenség?

Szívelégtelenség: életen át tartó betegség, ami kórházi kezelést igényel.

Elolvasom